Cloudscape at sunrise
Teremtő vizualizáció az álmaid sikeres megvalósításához

Elképzelted már valaha is, hogy milyen lenne az életed, ha azt tehetnéd, amit csak szeretnél, ha azzal lennél együtt, akivel szeretnél, és ha azzá válnál, akivé válni akarsz? Nos, ha ezek a vágyak benned is élnek, akkor ez a cikk neked szól! Itt megosztom veled saját vizualizációs technikámat és tippjeimet, illetve részletesen írok a teremtő vizualizációról.

Mi is a teremtő vizualizáció?

 

Money Falling on Happy Businessman --- Image by JLP/Jose L. Pelaez/Corbis

Money Falling on Happy Businessman — Image by JLP/Jose L. Pelaez/Corbis

A teremtő vizualizáció az, amikor elménkben érzékletesen gondolati képeket alkotunk azokról a dolgokról vagy eseményekről, amiket meg akarunk valósítani. Például vizualizálod, hogy feljebb lépsz a munkahelyeden, beindítasz egy jól menő vállalkozást, javul az egészséged, elhagyod egy rossz szokásodat stb. Bármilyen egyéb célt is képzelsz el, legyen szó pénzről, szerelemről, akármiről, vizualizáld elmédben és tégy bele minél több érzelmet. Tedd még hatékonyabbá a dolgot és kapcsold a vizualizált dolgot egy zenéhez, egy képhez, egy tárgyhoz, egy szóhoz vagy mondathoz, bármihez, amit, ha meglátsz vagy meghallasz egyből az a pozitív érzés és gondolat társuljon hozzá, amit el akarsz érni az életben. Miután kitűzted a célod arról a dologról, amire valóban vágysz, onnantól kezdve addig kell táplálnod energiával és érzelemmel ezt a gondolatot, amíg valóra nem válik.

“Vizualizáció közben, amikor kivetíted elméd vetítővásznára az általad kitalált képeket, egy dologra nagyon ügyelj: mindig és csakis a végeredményre összpontosíts.” – Mike Dooley

Hogyan működik?

2Jó néhány kísérletet végeztek már kutatók, amelyek közt igazolták azt, hogy ha valaki élénken és érzékletesen, mentálisan elképzel egy számára kívánt eredményt, akkor jelentősen hozzájárul a valóságban annak létrejöttéhez. Rengetegszer lehet hallani, olvasni olyan eseteket, amikor egy súlyos beteg vagy súlyos balesetet szenvedett személy felgyógyul olyan betegségből, maradandó károsodást okozó sérülésből, amit a mai doktorok egyszerűen csak csodának neveznek. Bennünk legalább egy valami biztosan közös! Hittek benne, hogy meg fognak gyógyulni és nem adták fel bárki, bármit is mondott! Bármilyen lehetetlennek is tűnt mások számára, ők látták maguk előtt céljukat! Látták! Úgy is mondhatnám, hogy vizualizálták magukban, hogy hol fognak tartani 1 hónap, fél év, vagy 1 év után. Látták magukat egészségesen, tudták legbelül, hogy meggyógyulnak.

Miért van ez? Nos, azért van, mert az elme nem tesz különbséget a fizikai világ és a képzelgés közt. Például képzeld el azt az esetet érzékletesen, amikor rohansz a vonathoz vagy azt, mikor már mélyen alszol az ágyadban. Tested reagálni fog mentális „mozizásodra”. Míg az első esetben pulzusod magasabb, addig a második esettben alacsonyabb lesz. Ezen kívül még számos folyamat megy végig testedben, amiket a képzelt esemény vált ki.

Talán tudod, hogy a tudatos elme az alkotó félteke, míg a tudatalatti elme a végrehajtó, reagáló félteke. E két félteke közt létezik egy „ajtó”. Ezt az „ajtót” vizualizáláskor – amikor bevonod érzékszerveidet (látás, érzékelés, ízlelés, hallás, szaglás) – érzelmeiddel, emócióiddal tudod megnyitni tudatalattid felé. Innentől kezdve már csak annyi a dolgod, hogy addig táplálnod tudatalatti elmédet, míg meg nem valósítja számodra a kívánt eredményt.

“Valójában az érzés indítja be a vonzást, a gondolat vagy a kép önmagában nem elég. A legtöbb ember azt hiszi, hogy ha pozitív gondolatai vannak, vagy ha vizualizálja, amit szeretne, akkor meg is kapja azt. Mindez azonban nem elegendő, ha közben nem érzed gazdagnak, boldognak és szeretettel telinek magad. Ebben az esetben ugyanis nem jön létre a vonzás.” – Jack Canfield

Lépésről lépésre:

31. lépés: Kell egy cél! Egy olyan cél, amire valóban vágysz.

2. lépés: Vizualizálod célod. Bevonod minden érzékszerved és érzékletesen elképzeled.

3. lépés: Kapcsold a vizualizált vágyadat egy adott dologhoz, amit ha meglátsz vagy meghallasz rögtön az a pozitív érzés társul majd hozzá. Például kiraksz egy képet arról a dologról, amire vágysz.

4. lépés: Addig vizualizálod célod, míg el nem éred.

Saját technikám:

Az interneten sokat lehet olvasni erről a témáról, hogy hogyan alkalmazzuk a teremtő vizualizációt. Legtöbb helyen azt javasolják, hogy meditációt használjuk hozzá és miután elérjük az alfa állapotot, utána kezdjük el vizualizálni vágyainkat. Nos, véleményem szerint meditálni jó dolog és valószínűleg működik a meditációval való teremtő vizualizáció, bár céljaimat ennek segítségével nekem nem igazán sikerült elérnem. Ezért más technikát kellett találnom.

Bizonyára láttad már „A titok” című filmet, ha nem láttad még, akkor feltétlen ajánlom, hogy nézd meg. (Ez a film kereskedelmi forgalomba nem hozható, így ingyen megnézheted a cikk végén lévő linkre kattintva)!

Ennek a filmnek a 38. perce körül kezdődött számomra az igazán hasznos része, ahol egy4 konkrét vizualizációs technikát mutattak be. Lényege az, – ahogy már ezt előtte is leírtam – hogy találnod kell magadnak egy célt, amire valóban vágysz. Példának legyen az, hogy egy fantasztikusan szép és nagy házat szeretnél magadnak. Szóval, ha megvan a cél, már csak vizualizálni kell. Becsukod a szemed és elképzeled álmaid házát, amiben élni akarsz. Részletesen képzeld el, hogy hogyan néz ki, hogyan van berendezve és légy benne a házban azokkal, akikkel szeretnél. Fontos, hogy erős pozitív érzéseket váltson ki belőled, ezért érdemes lehet „felturbózni” a dolgot: például fülhallgatón lejátszani a téged legjobban motiváló zenéidet vizualizáció közben. Érdemes ezek után kirakni a vágyott házról egy képet a szobádba vagy egy motiváló idézetet, ami arra sarkall, hogy megvalósítsd célod. Lehetőleg olyan helyre rakd, ahol legalább minden reggel és este láthatod, hogy minden nap fókuszban lehess céloddal. Vizualizáld sűrűn, amikor csak teheted.

“A lényeg, hogy azt az érzést éld át, amely az autó birtoklásához kötődik. Nem azt, ami a „de jó lenne, ha az enyém lenne” vagy az „egyszer úgyis az enyém lesz” mondatokkal írható körül. Ez utóbbi érzések nem a jelenhez, hanem a jövőhöz kötődnek. Ha ezeket éled meg, azzal a beteljesülést a mindenkori jövőbe tolod ki.” – Bob Doyle