img_562726d4a251b

Szoros összefüggés van aközött, hogy elindulunk az álmunk megvalósítása felé, és aközött, ahogy majd rendelkezésünkre lesznek az ehhez szükséges források. Túl gyakran akarjuk először látni a forrásokat, sőt a kezünkben tartani őket, mielőtt elindulnánk előre. Ha így viselkedünk, sem forrásaink nem lesznek, sem előrehaladásunk. Olyannak kell lennünk, mint az a csiga, aki egy hideg februári napon elkezdett felmászni az almafára. Amint araszolgatott felfelé, egy kis kukac kidugta a fejét a fakéreg egyik repedésén, és ezt mondta: „Csak az erődet pazarolod. Nincs odafent egyetlen alma sem.” A csiga tovább mászva ezt mondta:

„Most nincs, de mire odaérek, majd lesz!”

Túl sokan vannak közülünk, akik csak várakoznak a kikötőben. Szeretnénk, hogy a hajó megfelelő legyen, a hajóhíd tökéletesen legyen illesztve, az időjárás jó legyen, sőt díszes meghívót várunk, mielőtt hajlandóak lennénk elindulni. Azonban a feltételek sosem lesznek tökéletesek! Az álmok nem fognak felénk jönni, nekünk kell elindulnunk feléjük. Valaki így írt erről: „Ideje abbahagyni, hogy mindig várjunk valamire: tökéletességre, ösztönzésre, engedélyre, biztatásra, valaki más megváltozására, a megfelelõ személy elérkezésére, arra hogy a gyerekek kirepüljenek, kormányváltásra, kockázatmentes életre, arra, hogy felfedezzenek, világos útmutatásokra, nagyobb önbizalomra vagy a fájdalom elmúltára. Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Ilyet még sose csináltunk azelõtt«, mondd ezt: »Miénk a lehetőség, hogy elsőnek megtegyük«! Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Nincsenek megfelelő forrásaink«, mondd: »Szükséghelyzetekből születnek a nagy találmányok«! Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Nincs rá elég idő«, mondd: »Változtatunk a munkamódszereinken«! Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Ezt már próbáltuk«, mondd: »Tanultunk a tapasztalatokból«! Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Nincs megfelelő szakértelmünk«, mondd: »Keressünk kapcsolatot olyanokkal, akiknek van«! Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Terjesztőinknek és vásárlóinknak nem fog tetszeni«, mondd ezt: »Mutassunk rá nekik a lehetõségekre!«. Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Nincs rá pénzünk«, mondd ezt: »Talán valahol le tudunk faragni a költségeken«. Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Nincs elég emberünk«, mondd ezt: »Kevesen vagyunk, de jó csapat vagyunk«. Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Sosem lesz jobb«, mondd ezt: »Megpróbáljuk még egyszer«. Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Bajlódjon vele valaki más«, mondd ezt: »Kész vagyok valami újat tanulni«. Ahelyett, hogy ezt mondanád: »Ez nem az én dolgom«, mondd ezt: »Örömmel vállalom a felelõsséget«.

A legnagyobb szakadék a sikeres és nem sikeres emberek között a gondolkodásmódjuk között lévő szakadék. Ez különösen igaz a kudarcok vonatkozásában. A sikeres emberek a kudarcot a sikerhez vezető út normális részének tekintik, és túlteszik magukat rajta. Jonah Salk, a gyermekbénulás elleni vakcina feltalálója mondta: „Ha egy kutató kísérleteire nézek, akkor minden, amit teszünk, bizonyos értelemben siker. Megmutatja, mit ne tegyünk, és azt is, merre haladjunk tovább. Elég gyakran előfordul, hogy amikor belépek a laboratóriumba, az emberek azt mondják, valami nem működik. Ilyenkor azt szoktam mondani: »Nagyszerű, ezzel egy nagy felfedezést tettünk!« Ha azt gondoltad valamiről, hogy működni fog, de nem működik, az pontosan ugyanannyit árul el róla, mint az, ha működne. Ezért én nem úgy állok hozzá, hogy ez egy újabb csapda, hanem úgy, hogy ez egy újabb kihívás. Megkérdezem: »Mit akar mondani nekem a természet?«” Ilyen állhatatosság egyedül a helyes gondolkodásmódból fakad, és ez a sikeres emberek fémjelzése. ők mindig újra próbálkoznak, folyamatosan tanulnak, és haladnak elõre.

Az elméjükben nyerik meg a csatát, és ez aztán túlárad abba, amin dolgoznak.

Felhasznált irodalom: Mai ige