Harv-MindOld-Wide-web

A világ egyik legelismertebb trénere, a gazdagságpszichológia maga, T Harv Eker.

Aki nem ismeri őt, az élettörténete röviden: Szegény családból származott. 18 évesen munkába állt, és sok évig próbálkozott sikertelenül meggazdagodni, ami egy idő után sikerült, de el is vesztette az összes pénzét. Míg felismerte, hogy a pénzhez való érzelmi hozzáállásán és hiedelmein kellett változtatni. Ezt megtette, újra dollármilliomossá vált. Megírta tapasztalatait a Milliomos Elme Titkai c. best seller könyvben, és felépített egy rendszert a világban, ami mára több mint 1,5 millió embernek segített.

Az elmúlt időben lehetőségem volt személyesen tanulni tőle egy online programban, és ezek tanulságát osztom most meg veled:

1.     Sosem lesz tökéletes az életed, miért ne lehetnél boldog már most?

Amikor elkezdtem a kurzust, volt egy kép a fejemben Harvról. Mesélte, hogy barátja Eckhart Tolle (a világ elsőszámú spirituális tanára), és tudtam tóla, hogy nagyon gazdag. Gondoltam, ha spirituálisan rendben van – hisz Tollével máshogy nem jönne ki jól, és mellette gazdag, akkor biztos tökéletessé vált, és tökéletes élete van. Hát tévedtem. Az első 10 percben elmondta, hogy most 3 kg súlyfeleslege van, ami nagyon zavarja (a fitness iparban dolgozott korábban). Dehát ez azt jelenti, hogy egészségben és fitneszben jobb vagyok, mint Harv Eker. De ez azt jelenti, hogy Harv nem tökéletes és neki is vannak problémái. De ő az egyetlen, akiről el tudtam képzelni, hogy tökéletes, akkor nincs is tökéletes ember vagy élet.

Akkor mekkora hülyeség már azt mondani, hogy most nem érek rá boldognak lenni, épp meggazdagszom?

2.     A boldogság egy szokás

Annak ellenére, hogy vannak problémái, boldog. De nem (csak) a pénztől, vagy a sikertől. Elmondta, hogy sosem lesz magától értetődő a boldogság, mindig is tenni kell érte – így működik az emberi agy. Viszont elmondta azt is, hogy ezt hogyan tegyem meg: értékeljem azt, ami már most megvan. Értékeljem, és legyek hálás.

3. Az egyetlen pillanat, ami számít: most van.

Soha nem lesz jobb a jövőben, hisz mindig most van. És a jelen pillanat képes megadni mindent, amire szükségünk van. Minden boldogságot, változatosságot, szeretetet -egy feltétellel: ha nem hitegetjük magunkat azzal, hogy ez csak a jövőben érhető el. A a halálos ágyadon nem fog számítani, hogy dollármilliárdos lettél, ha visszatekintesz, és azt látod, hogy 20 éven át dolgoztál érte, hogy elérd, és közben nem élvezted a pillanatot. A cél király, és kell is, de nagyon kiszúrsz magaddal, ha nem élvezed a pillanatot most.


Annyi fölösleges gondolatunk van, aminek semmi értelme nincsen. Próbáljuk meg inkább lecsendesíteni az elménk, és a jelen pillanatot kiélvezni.


 

4. Megteszem amit vállaltam, akármi történik!

homepage

Harv egyik legfontosabb tanítása, amit minden alkalommal többször elmondatott velünk: “Betartom a szavam, bármi történik!” és “Amit vállaltam, azt megcsinálom.”

Eleinte úgy voltam vele, hogy miért erőltetnék valamit, ami nem megy, vagy nincs kedvem hozzá, de végülis kipróbáltam. Fúh!

Harv szerint a sikeres emberek egyik top tulajdonsága, hogy amit mondanak, az úgy van! És ahogy elkezdtem ezt beépíteni az életembe, epic erővel töltött fel. Egy olyan embernek látom magam, aki ha kitűz valamit, azt megcsinálja.

Ez akkor tudatosult bennem, amikor egyik pszichológia gyakorlaton a csapaton belül arról beszéltünk, hogy mi legyen a feladat, és amikor picit nehezebbé vált a dolog a csapat egyből új megoldást keresett, én pedig feltettem a kérdést, hogy meg akarjuk-e csinálni. Azt válaszolták, hogy nem az a kérdés, hogy meg akarjuk-e tenni, hanem hogy megvalósítható-e. Én pedig ekkorra teljesen természetesnek vettem – és így is éltem meg!-, hogy ha akarunk valamit, akkor meg lesz a hogyan is.

Miért alakult ez ki bennem? Mert megnyerhetővé tettem a játékot.

 

5. Tedd a játékot megnyerhetővé

Amikor kitűzöl egy célt, és elvárást raksz magad elé, 3 fontos dolognak kell teljesülnie.

1. könnyű és teljesíthető legyen a feladat (apró lépést vársz csak el)

2. megjutalmazod magad, ha sikerült

3. ha ennél is többet csinálsz, az már csak bónusz.

Pl. Az az elvárásom, hogy bemenjek a reggeli Személyiségpszichológia gyakorlatra. Ezt tűztem ki, és ennyit várok el magamtól. Ha bent maradok az utána következő 1., 2. vagy 3. órán is, az már csak bónusz. Nem bántom miatta, ha nem teszem meg, hiszen az elvárásom az volt, hogy a Személyiségpszichológia gyakorlatra menjek be. És mondjuk kitűztem, hogy jutalomként olvasok egy fél órát. Könnyű lenne kihagyni, és azt mondani, hogy á, sok dolgom van, de “betartom a szavam, bármi történik”! És megjutalmazom magam az olvasással.


Ennek eredményeképpen motiváltabb maradok, jobb a magammal való kapcsolatom, magabiztosabb lettem, és szilárdabb a magamba vetett hitem. Betartom a szavam, bármi történik!


A siker az apró, konzisztens lépésekben rejlik. Régen azt hittem, hogy én rám ez nem vonatkozik, én nagy elvárásokat tűzök ki, sokat vállalok, és majd ez gyorsabban a céljaimhoz visz. Hát tévedtem. A túlzott elvárások ellentétes hatást váltanak ki: frusztráció, halogatás, önszabotázs.

 

6. Ahogy egy dolgot teszel, úgy csinálsz minden mást is

Már hallottam ezt a mondást korábban is, aztán Harv megismételte ezt sokszor. Valójában nagyon igaza van. Ha egy dolgot halogatsz, akkor az a szokás előjön életed más területein is. Ha nem figyelek órán, máshol jár az eszem, akkor előjön ez akkor is, amikor dolgozom, vagy amikor a barátaimmal vagyok. Ha kételkedem magamban anyagilag, akkor kételkedem máshol is. Ha a panaszkodok a suli miatt, vagy nem vagyok jelen a barátaimmal, az előjöhet a fitneszben is ugyanúgy.

Nincs olyan, hogy csak most az egyszer megengedem magamnak, hogy a könnyebbik utat válasszam.

Ha most nem raksz bele 100%-ot, később sem fogsz.

Csak a most létezik.

Mindent, amit teszel most, mérlegelni kell, hogy akarod-e, hogy hosszútávon szokássá váljon (pl. akarsz-e halogató ember lenni?). Ha nem, akkor egyszerűen FEJEZD BE!

 

7. Ne hasonlítsd magad másokhoz, csak magadhoz!

Ne hasonlítgasd magad másokhoz, mert mindig vesztes leszel. Mindig találsz jobbat, és mindig találsz rosszabbat. Könnyű elkényelmesedni vagy épp elkeseredni. Fölösleges frusztrációt ne okozz magadnak ilyennel, ne alapozz olyan dologra, amit nem tudsz kontrollálni, de!

Ha magadhoz hasonlítgatod magad, az még mindig ugyanaz a kása!

Ugyanúgy vesztes játék, mert neked is vannak jobb, és rosszabb napjaid. Ha tegnap jobb voltál, ma pedig rosszabb, akkor megint belekerülhetsz egy negatív spirálba, aminek semmi értelme. Fókuszálj inkább arra, hogy kihozd ebből a pillanatból a legtöbbet – ezt még kontrollálni is tudod, és élvezetes is.

 

Összegzés

Harv egy elképesztően inspiráló példa arra, hogy ha akarsz valamit, akkor azt meg tudod tenni. Lehetsz sikeres, gazdag és boldog egyszerre, csak élvezd, és értékeld a pillanatot. Ő sem tökéletes, és te sem leszel az soha, de ez nem jelenti azt, hogy ez korlátozna bármiben is. A sikerhez tűzz ki apró lépéseket, és jutalmazd meg magad érte, tartsd a szavad és így a legtöbbet tudod hozni magadból, ami benned van. Harv is ugyanúgy ember, ugyanolyan hibákkal, és erősségekkel, mint te vagy én, de ő már dollármilliomos, és kihozott magából valamit, amivel több, mint 1,5 millió embert inspirált. Nincs ok, amiért te ne érhetnéd el a célodat, vagy ha úgy látod, akkor a hiedelmeiddel van a baj. Hozd ki a benned rejlő csodát, szüksége van a világnak rá!