Stay-Healthy

Korábban két-három havonta ledöntött egy nátha, ilyen-olyan betegség Ez rengeteg lemaradást jelentett a suliban, és lemaradtam fontos rendezvényekről, konferenciákról, annak ellenére, hogy folyamatosan szedtem a jobbnál jobb vitaminokat. Az elmúlt egy-két évben már nem volt ilyen problémám. Néhányszor voltam beteg, akkor is csak pár napokra. Három dolog segített abban, hogy az ötödére csökkentsem hiányzásaimat az iskolában, és általánosan egészséges maradjak.

1.    Megfelelő étrend kialakítása

A beteges korszakomban konkrétan azt ettem, amit elém tettek. Nem törődtem vele, hogy milyen tápértéke van, milyen adalékanyagok vannak benne, milyen hatással lesz a testemre. Marton Gábor egy megszólalása viszont mély nyomot hagyott bennem: „Szerintem az, aki egészséges fejben, az nem akarja magát szeméttel etetni.” Teljesen igaza volt. Az ő, és a többi alapító hatására kipróbáltam a paleolit diétát, ami jó volt, mert rengeteg egészségtelen kaját kivágtam ezzel az étrendemből (fehér liszt, cukor, feldolgozott élelmiszerek), de végül egy személyre szabott “diéta” segített igazán. Ezt inkább nevezném életmódnak, mert fenntartható, nem kell éhezni, sem megvonni magunktól azt, amit szeretünk. Így megerősödött az immunrendszerem, és a testi védelmem.

2.    Meditáció

Tudjuk, hogy betegségeink nagyon nagy része lelki eredetű. Rájöttem, hogy a legtöbb betegség egyfajta mentőöv volt, hogy kikapcsolódjak, mert úgy éreztem, hogy túlhajszolom magam, ezer fele állt a fejem, stresszeltem, stb. Valójában nem a testem tényleges túlhajszolásáról volt szó, hanem szellemi megterheltségről. Erre volt fantasztikus megoldás a meditáció, amit szintén a Sikerközösség alapítóitól tanultam. Ez lecsendesíti az elmét, kitisztítja belőlünk a stresszt (több száz pozitív hatása mellett), és feltölt. Így végül is sikerült megszabadulnom a túlhajszoltság érzésétől, és tisztán látni a bennem és körülöttem zajló dolgokat. Nem akartam már (tudat alatt sem) elmenekülni a betegségbe, hogy kikapcsolódjak.

Ajánlom mindenkinek Louis L. Hay – Heal your Body című könyvét, ami nagyjából minden betegség lelki okát leírja (és a megfelelő megerősítéseket a gyógyuláshoz).

3.    Ne éld bele magad!

Nemrég egy testépítő versenyre készültem, amikor is belázasodtam, pedig azon a héten volt a verseny. Pár napon belül jobban lettem egy fontos dolog miatt. Amikor megkérdeztem az edzőmtől, Szántai Enikőtől, mit tegyek, most, hogy belázasodtam, lazán kezelte az egészet. Nem vette túl komolyan, ami azért segített, mert nem kezdjem el sajnálni magam, és ne éljem bele magam a hitbe, hogy beteg vagyok. Egy nap alatt meggyógyultam. Rengeteget számít a hozzáállás.

Összességében a betegségek területén is vállalhatjuk a felelősséget magunkért. A betegségeink nagy részét lerövidíthetjük vagy elkerülhetjük, ha a megfelelő szokásokat alakítjuk ki magunkban.

Vizsgáld hát felül az étrended, és kezdj el rendszeresen meditálni! Hidd el, nagyon hálás leszel majd magadnak, hogy elkezdted!