5513-apple-variety-1920x1080-artistic-wallpaper

Ebben a cikkben egy olyan témáról fogok nektek írni, aminek óriási jelentősége van, és én személy szerint nem gondoltam volna, hogy ez ilyen fontos.
Ha követsz egy ideje, vagy ismered Tony Robbinsot, akkor tudhatod, hogy  a hat alapvető emberi szükséglet a:

1.       biztonságérzet

2.       fontosságérzet

3.       szeretet és kapcsolódás

4.       változatosság

5.       növekedés

6.       adakozás

 

Azt gondoltam, hogy a változatosság az olyan kis apróság, amin ha minden más rendben van, akkor foglalkozom majd vele.

Hát nem teljesen így lett 🙂

A vizsgaidőszakban otthon voltam vidéken, a csodálatos lakásunkban és szeretett családommal. A vizsgák mellett szenvedélyesen foglalkoztam a saját üzletem építésével, fejlesztettem magam, és coacholtam, ami az egyik kedvenc segítségnyújtásom az üzletben. Rengeteg szabadidőm volt, én osztottam be, hogy mit csinálok, és azt csináltam, amit szeretek.

És zseniális is volt.
Egy darabig 😀

Aztán furcsa dologra lettem figyelmes. Ez idő alatt fantasztikus érzelmi állapotban voltam, a megfelelő mentális eszközöket felhasználva, aztán egyszercsak észrevettem, hogy valami apróság felbosszantott. Aztán azt, hogy megint ideges vagyok.

Egy idő után visszajött a jó öreg félelem.

Nem értettem, hogy mik ezek a negatív érzések, hisz nem volt rá racionális magyarázat, ameddig fel nem fedeztem valamit:

 

Minden nap ugyanazt csináltam.

 

Nem volt benne változatosság.

És ez sokkoló erővel bír, ha mögé nézel.

Alapvető szükségletünk a változatosság. Ha mi nem iktatunk az életünkbe olyan változatosságot, ami erőt, és élményeket ad nekünk, akkor az elménk más módon fogja kielégíteni, mondjuk úgy, hogy dühhel, félelemmel tölt el minket.

Természetesen nem minden düh vagy félelem származik innen, mégis gondolj csak bele, hogyha minden rendben van, akkor miért jönne bármivel is düh, vagy félelem?

Mondjuk azért, mert minden nap ugyanolyan. Ugyanazt csinálom, ugyanabban a sorrendben, ugyanott, ugyanazokkal (szinte), ugyanolyan érzelmi állapotban.

 

Hogyan tudjuk felhasználni a változatosságot, hogy az erőt adjon?

 

Mondjuk úgy, hogy új emberekkel beszélgetünk, új helyekre megyünk, új dolgokat próbálunk ki.

 

Egy jóbarátom mesélte, hogy megismert egy házas férfit, aki szintén céltudatos, megy és halad előre az útján. Azt mondta neki ez a férfi, hogy a jó párkapcsolat hosszútávú titka, hogy mindketten tesznek bele energiát, és dolgoznak rajta. Nem hangzik romantikusnak, mondta de igen, erőfeszítéseket tesznek mindketten azért, hogy a kapcsolat fejlődjön.

A történet azért tartozik ide, mert itt mesélte azt is, hogy amikor már nincs kedvük semmihez, fáradtan hazaérnek, akkor is kitalálnak valamilyen új, közös programot.

Ez zseniális szerintem. Változatosságot hoznak oda, ahol nagyon könnyű lenne elsiklani.

 

De életünk minden területén így van szerintem, hogy ha rendben mennek a dolgok, és minden jó, akkor nem biztos, hogy még azzal kezdünk el foglalkozni, hogy hogyan lehetne változatosabbá tenni az adott dolgot, pedig sokat dobhatna az életünkön.

 

Az otthon töltött idő sokmindenre megtanított, többek között, hogy akkor is szükséges pihenőt tartani, hogyha a szenvedélyem a munkám, és akkor is magamat és a saját szükségleteimet tegyem első helyre a szenvedélyem elé is.

 

Visszatértem vidékről Pestre, és lebeszéltem egy találkozót egy nagyszerű sráccal, akivel néhány havonta szoktunk találkozni. Lenyűgöző ember, és nem csináltunk semmi új dolgot, dumáltunk, de elképesztő élmény volt ez önmagában. Nagyszerű volt azt látni, hogy más élethelyzetben hasonló beállítottsággal hogyan lát rá bizonyos helyzetekre, és elmondása szerint ez kölcsönös volt. Mindketten rengeteget tanultunk, és a nagy tanulság az volt, hogy új dolgokat próbáljunk ki és csináljunk, még akkor is, ha minden rendben van.

 

Sokszor, amikor úgy érezzük, hogy rendben van az életünk, de valami hiányzik, akkor az a változatosság.

Zseniális példa erre ez a videóklipp, nekem nagyon meghozta az életkedvem, amikor egy unott pillanatban megnéztem:

Aztán találkoztam ismét egy régi barátommal, akit nagyon jó volt látni. Új élethelyzet, és kapcsolódás, és elmentünk ebédelni. Gondolkodtam, hogy melyik jól bevált helyre menjünk, aztán úgy döntöttem, hogy próbáljunk ki valami újat. Megérte.

Valahol azt olvastam (és ezt is tapasztaltam), hogy az élet akkor szalad el gyorsan mellettünk, ha mindig ugyanazt csináljuk.

 

Már egy olyan apróság, mint egy új helyszín meglátogatása is fel tud dobni egy kapcsolatot, egy napot, és hosszútávon egy életet.

 

Szerintem a megbánás sokszor abból jön, amikor visszatekintenek idősebb emberek az életükre, hogy sokkal több és sokkal színesebb életet is élhettek volna. Ha volt már veled olyan, hogy egy nap 3 izgalmas helyen is voltál, és este visszatekintettél, akkor biztos volt benned is az az érzés, mintha az elmúlt egy nap több nap lett volna.

 

„Nem az számít, hogy hány év volt az életedben, hanem az, hogy hány élet volt az éveidben.”