szőnyi-ferenc-zászló

interju_szonyi_02December 1-jén részt vettem egy fantasztikus rendezvényen, mely az I. Sikertérkép Konferencia nevet kapta. A rendezvény fő mottója az volt, hogy „találd meg valódi önmagad”. Nyolc csodálatos előadó mutatta be saját példáján keresztül, mit is jelent az, hogy megtaláljuk igazi álmainkat, és azoknak éljünk.
Lehetőségem volt az egyik előadóval személyesen beszélgetni, és egy rövid interjút készíteni. Egy olyan világklasszis sportolóval, aki 43 éves kora előtt még nem tudott úszni, és néhány év elteltével már Mexikóban megnyert egy húszszoros távú IronMan versenyt, vagyis 76 km-t úszott, 3600 km-t kerékpározott és 844 km-t futott, mindezt 21 napon belül teljesítve.

Szőnyi Ferencről beszélek. Ferenc 43 évesen kezdett el sportolni egészségügyi okokból, kezdetben csak hobbi szinten, aztán olyan jól ment neki a kerékpározás és a futás, hogy egy barátja javasolta neki, hogy induljon egy triatlon versenyen. A bökkenő csupán az volt, hogy nem tudott úszni, de ezt az akadályt leküzdve sikeresen teljesítette a kihívást. Ezután elindult egy IronMan versenyen is, vagyis 3,6 km-t úszott, 180 km-t kerékpározott és egy teljes maratoni távot futott alig fél nap alatt. Ettől kezdve nem volt megállás. Sorra jöttek a hosszabbnál hosszabb távú versenyek, dupla, tripla, tízszeres, és az eddig talán legkeményebb, a húszszoros IronMan verseny.

Ferenc a sportoláson kívül az építőiparban vállalkozik, illetve négygyermekes családapa. Hogy hogyan tudja összeegyeztetni ezeket a területeket, választ kapunk az interjúban rá.
Nagyon jó érzés volt, hogy személyesen is beszélgethettem Ferenccel, sok érdekes dolgot tudtam meg róla és sokat tanultam tőle.

Miért csinálod, mi a célod azzal, hogy újabbnál újabb versenyeket nyersz, akarsz-e demonstrálnivalamit ezzel, vagy csak magad miatt teszed?
A saját egészségem megőrzése miatt kezdtem el sportolni, nyilván menet közben célok merültek fel, és amióta prezentáltam az eredményeket, megerősödött bennem az a vágy, hogy a legjobb legyek. Ennyi a történet.

Miből merítesz erőt, mi ad számodra motivációt?
Az erőmerítés elsősorban összetett szénhidrátokból zajlik, persze ez csak vicc volt.  A „különbnek lenni” alaptézise az, ami engem hajt. Sokáig tartott feldolgozni azt, hogy elhiggyem magamról, többre vagyok képes. 100 emberből 99 egyformának tűnik, én úgy egynek, 100-ból az egynek gondoltam magam. Ez nagyjából be is jött.

Vannak-e holtpontjaid, mik ezek, és mit tudsz velük kezdeni?
Élethelyzeti holtpontok vannak, amikor az élet nehéz hullámain át kell evezni. A versenyen való holtpontokat nagyon nehéz megélni. Hosszú távú versenyekről beszélünk, amiknek hosszú holtpontjai tudnak lenni, ezeknek az áthidalása hosszú tanulási folyamat. Folyamatosan tanulok. Autodidakta módon képeztem ki magam, hogy úgy mondjam, nincs edzőm, nagyon sok munkám van abban, amiket elértem. Folyamatosan képzem magam, nincsenek leírt sztenderd dolgok a hegyek-völgyek leküzdésére vagy szabályok, hogyan lehet átjutni egy holtponton, de vannak általánosságok, amiket egyes esetekben tudok alkalmazni.

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?
Az építőiparból tudok egy hasonlatot mondani, egy egyszerű mondatot találtam ki (építés-vízmérték): „A függőlegesnek nincs alternatívája.” Ha valaki egyszer világbajnok tud lenni, onnantól kezdve nincs szükség bizonyítékra. Én valahol valamikor a legjobb voltam.

Milyen a családi nézőpont, támogató-e?
Ez nagyon nehéz. Nekem négy lányom van, ők nagyon nehezen hitték el, hogy képes vagyok többre, mint amire úgy általában egy átlagos ember képes lehet. Nagyon nehéz volt elfogadtatni azt, hogy ez a képesség engem önzővé tett és az önzésem vezetett sikerre. Sok mindent fel kellett áldozni a sport érdekében. Rengeteg áldozatot meghoztam, a mai napig sajnos áldozatokat kíván ez a tevékenység. De önzőség illetve önhittség, önteltség nélkül nem megy, kell.

Hogyan tudod összeegyeztetni életed különböző területeit (vállalkozás, család, sport, stb.)?
Az, hogy a sport megtanított jobbnak, kitartóbbnak lenni, a hétköznapokba is átvihető: az élet tele van kihívással, és erősnek kell lenni. Nincs kompromisszum. Csak a legjobbak!

Mi a legjobb sztorid?
Nagyon sok van. Első fájdalommal való szembesülésem egy Balaton kerülő (egyik első) futásomnál, 118 km-nél,  amikor levettem a zoknit és megláttam két lábamon két-két fityegő körmöt ami éppen megvált a testemtől, ez egy óriási trauma volt.
A másik talán az, amit az előadáson is mondtam, hogy kitűzhettem a nemzeti színű zászlót a világ egy másik táján és ott boldogan célba értem elsőként a világon.

Mi a következő célod?
Lévén, hogy 48 éves elmúltam, a „túlélésért küzdünk”.  Én hiszek a hosszú, egészséges életben, nem mondom, hogy feltétlenül egészséges életet élek, de megpróbálok jó és tartós életet élni. A gazdasági sikeresség szintén hozzátartozik a létünkhöz.
Ugyanakkor a sport terén sokkal egyszerűbb egy célt megfogalmazni. Jövőre egy harmincszoros távú IronMan versenyt fogok teljesíteni, és én leszek a világon az első, aki ezt a távot teljesíti és győzni fogok ezen a versenyen.

Köszönöm, hogy elkészíthettem Veled ezt az interjút. További sok sikert kívánok!
Köszönöm!

Két gondolat, amit Ferenc mondott beszélgetésünk során, és amin érdemes elgondolkodnod:
„Az emberek legnagyobb hibája a feltételes módban való fogalmazás.”
„Nem értem, ha valaki elindul egy versenyen, miért hagyja abba. Akkor miért indult el?”